Ημερίδα με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας διοργανώνει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περιστερίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί. Για την εκδήλωση αλλά και γενικότερα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Αθήνα, μίλησε στην "Αυγή" ο Θοδωρής Κουτσοθεοδωρής - υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής.

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

*Πείτε μας λίγα λόγια για την εκδήλωση του Σαββάτου.
Πρόκειται για ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέρος μιας μακρόχρονης διαδικασίας συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. Το Σάββατο είναι ένας σταθμός σ' αυτή την πορεία, αφού μετά από πολύμηνη διαβούλευση παρουσιάζουμε ένα πρώτο αποκρυστάλλωμα αυτής της δουλειάς.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί κυβερνητικά στελέχη, οι διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, σύλλογοι και φορείς της περιοχής, στους οποίους και θα δοθεί χρόνος για την κατάθεση της συνεισφοράς τους.
 
*Γιατί πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;
Ο πρώτος λόγος είναι ότι πήραμε στα σοβαρά το σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ». Κι επειδή σκεπτόμαστε συλλογικά, το «εσύ» το μεταφράσαμε ως αναφορά στην οργάνωση. Θυμηθήκαμε και τη θεωρία μας -ότι οφείλουμε να είμαστε το κόμμα στον χώρο ευθύνης μας- κι έτσι αναλάβαμε την ευθύνη να επεξεργαστούμε εμείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πήραμε στα σοβαρά την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί άσκησης ταξικά μεροληπτικής πολιτικής από την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Όμως, εκτός από δημοσιοοικονομικά μέτρα, απαιτείται και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο, ώστε να δημιουργούνται όροι σύγκλισης των περιοχών και του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές. Και είναι αυτονόητο ότι η Δυτική Αθήνα αποτελεί σημαντικό πεδίο άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής.
Ο τρίτος λόγος είναι η αρνητική προηγούμενη εμπειρία, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι για να γίνει ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, δεν αρκούν η πρόθεση, τα χρήματα και η τεχνική τεκμηρίωση. Πολλές φορές υλοποιούνται ασύνδετα επιμέρους και αποσπασματικά έργα, ενώ δεν λείπει και η ανταγωνιστική μεταξύ τους δράση. Αποτέλεσμα είναι να σπαταλούνται πόροι και χρόνος και πολλές φορές να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Και όλα αυτά επειδή δεν υπήρχε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να καθοδηγεί αυτές τις δράσεις. Τέλος, μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση πρέπει να αντιστοιχείται με τις ανάγκες του πληθυσμού και όχι με την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.

*Δεν πρόκειται δηλαδή για αυτοδιοικητικό πρόγραμμα, αλλά για κυβερνητικό; Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που συναρθρώνει επιμέρους δράσεις, οι οποίες μπορεί να υλοποιούνται είτε από την κυβέρνηση είτε από την Αυτοδιοίκηση (είτε ακόμη κι από συλλογικότητες πολιτών). Με αυτή την έννοια, δεν θα του έβαζα καμία από αυτές τις ταμπέλες. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που σε κάποια σημεία ίσως να μοιάζει με άτοπο μαξιμαλισμό, στις σημερινές συνθήκες δημοσιοοικονομικής ασφυξίας. Όμως ο σκοπός του δεν είναι να αναφέρει όσα μπορεί να υλοποιηθούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια μιας κυβερνητικής θητείας ή μιας θητείας αυτοδιοικητικής αρχής. Αυτόν τον χαρακτήρα θέλει να υποδηλώσει και η έννοια "στρατηγικό σχέδιο" πού έχουμε επιλέξει να αναφέρεται στον τίτλο του. Είναι η συνολική περιγραφή μιας πολιτικής παρέμβασης που εκτιμούμε ότι θα αλλάξει τη Δυτική Αθήνα προς μια κατεύθυνση σύμφωνη με την αντίληψη που πρεσβεύει ο χώρος μας για την κοινωνική οργάνωση των πόλεων. Φυσικά δεν περιορίζεται σε χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Επεκτείνεται σε προτάσεις για τις κοινωνικές υποδομές της περιοχής, για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την δημόσια διοίκηση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

*Μπορείτε να αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις;
Όπως εξήγησα και πριν, δεν έχει τόσο ενδιαφέρον κάθε πρόταση ξεχωριστά, αλλά η συνεργατική δυναμική τους, επηρεάζοντας έτσι όλες τις πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Παρ' όλα αυτά, αν πρέπει να ξεχωρίσω τις μεγαλύτερου βεληνεκούς προτάσεις, θα υπογράμμιζα:
* την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Αθήνας
* την οικολογική αναβάθμιση, αποτελεσματική διαχείριση και προσιτότητα των ορεινών όγκων, του πάρκου Τρίτση και της ακτής του Σκαραμαγκά
* την ανάπλαση του Ελαιώνα με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα (θεσμοθετώντας, για παράδειγμα, "Πάρκο Καινοτομίας", κάνοντας χρήση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων)
* μέτρα ριζικής αναβάθμισης της εσωτερικής κινητικότητας στη Δυτική Αθήνα, όπως την κατασκευή τραμ ημικυκλικής διαδρομής που θα διαπερνά όλη την περιοχή
* την απολύτως αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση
* την αναβάθμιση και τον συντονισμό των υπηρεσιών παιδείας, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού
* τη δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων
-την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της περιοχής
-την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Αυτοί είναι βέβαια κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι για να πάρετε μια ιδέα. Στην πραγματικότητα, εμπεριέχονται αρκετές δεκάδες υποδράσεις σε όλες τις θεματικές.

*Πώς σκοπεύετε να θέσετε σε κίνηση την υλοποίησή του;
Στόχος είναι από την επόμενη μέρα να τεθεί σε συνεχή δημόσια διαβούλευση. Η πρόθεση δεν είναι να "κλείσει" το θέμα, αλλά αντίθετα να εκκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της. Και καθώς δεν είμαστε με την ανάθεση, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό. Έτσι, πρόκειται για σχέδιο συνεχώς εξελισσόμενο και ανοιχτό σε προτάσεις.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Έχουμε αποκωδικοποιήσει το σχέδιο σε επιμέρους δράσεις, με μια ιεράρχηση. Έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων. Ελπίζουμε να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει ανταπόκριση και αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις όλων των φορέων, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

*Θα πρότεινες και σε άλλες Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αντίστοιχες δουλειές;
Ανεπιφύλακτα. Και μόνο η διαδικασία μέχρι τη συγγραφή του κειμένου κινητοποιεί δυναμικό που ασφυκτιά στην κομματική καθημερινότητα. Δίνει περιεχόμενο σε θεματικές ομάδες που λειτουργούν σε κάθε οργάνωση. Αποτελεί αφορμή επαναπροσέγγισης των οργανώσεων με συλλογικότητες και τοπικά κινήματα και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Και, τέλος, εμβαθύνει την αυτοδιοικητική μας παρέμβαση με πλουσιότερες επεξεργασίες, αποτελεί έδαφος δημιουργίας πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε επίπεδο γειτονιάς με βάση τοπικά επίδικα, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη κινημάτων πόλης με στόχο να διεκδικήσουν πτυχές του τοπικού σχεδίου που διαμορφώνεται. Από εκεί και πέρα, η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου δίνει απτά παραδείγματα αριστερής πολιτικής και δικαίωσης των -μικρών έστω- τοπικών διεκδικήσεων. Νομίζω πως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκτήσουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Ώστε "ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτές"... στον χώρο ευθύνης τους.

*Το κείμενο του στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: www.syrizadytikiathina.blogspot.gr


  http://www.avgi.gr/article/6160366/stratigiko-sxedio-gia-ti-biosimi-anaptuxi-tis-dutikis-athinas-apo-ti-n-e-suriza